- 6
- 45 minut
Składniki:
- 2 bataty
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek Rustica
- 2 łyżki masła Les Croises
- 4 łyżki tartego Grana padano Les Croises
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- ⅛ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- świeży rozmaryn
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Bataty umyć, obrać i pokroić w plasterki.
- Bataty przełożyć do miski, skropić oliwą i roztopionym masłem. Dodać rozdrobniony czosnek, przyprawy i tarty ser. Dokładnie wszystko wymieszać, nacierając każdy plasterek batatu mieszanką.
- Plasterki batatu ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć rozmaryn.
- Piec około 35 minut aż bataty zmiękną i ładnie się zarumienią.