Składniki:
- 1 słoik pesto TURINI
- 400 g makaronu świderki TURINI
- 2 piersi z kurczaka
- sok z 1/2 cytryny
- 500 g świeżych szparagów
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich RUSTICA
- oliwa z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
- 3 łyżki sera grano padana LES CROISES
- 2 garści orzechów pini TABLIER BLANC
- 200 g pomidorków koktajlowych
- sól
- pieprz
- świeża bazylia
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować al dente.
- Szparagi pozbawić zdrewniałych łodyg i ugotować, tak żeby nadal były chrupiące i jędrne.
- Kurczaka przyprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Kurczaka grillować na patelni grillowej. 4-6 minut z jednej strony i tyle samo czasu z drugiej strony. Odstawić na kilka minut. Następnie pokroić w plasterki.
- Do miski przełożyć ugotowany makaron, kawałki szparagów, kurczaka, dodać pesto, sok z cytryny i ser. Wymieszać. W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem.
- Porcje makaronu wyłożyć na talerze, udekorować pomidorkami, prażonymi orzechami pini, serem grano padano i listkami bazylii.