Składniki:
- 200 g wędzonego boczku TRADILEGE
- 200 g wołowiny
- 200 g łopatki wieprzowej
- 3 kiełbasy czerwone
- 1 kg kiszonej kapusty
- 50 g suszonych grzybów
- 2 listki laurowe RUSTICA
- 2 ziela angielskie RUSTICA
- 5 ziaren pieprzu RUSTICA
- 1 ziarenko owocu jałowca
- 1 litr wrzącej wody
- 120 g śliwek suszonych TABLIER BLANC
- 1 kwaśne jabłko
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Boczek pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z grubym dnem. Smażyć na średnim ogniu, pod przykryciem, przez około 15 minut, aż tłuszcz się wytopi, a boczek ładnie się zarumieni. Wołowinę, oraz wieprzowinę również pokroić w kostkę i dodać do garnka. Przyprawić solą i pieprzem i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu przez około 20 minut, aż ładnie się zarumieni, co jakiś czas mieszając.
- W międzyczasie kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na osobnej patelni. Kiełbasę dodać do garnka z mięsem.
- Zwiększyć ogień i zacząć dodawać stopniowo kapustę kiszoną. Dodać suszone grzyby oraz przyprawy. Następnie wlać wrzącą wodę, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia, ostudzić i odstawić w chłodne miejsce.
- Drugiego dnia bigos podgrzać, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez godzinę, co jakiś czas mieszają. Ponownie ostudzić i odstawić w chłodne miejsce
- Trzeciego dnia ponownie zagotować bigos. Śliwki wypłukać i pokroić w cienkie paseczki. Jabłko obrać, drobno pokroić. Dodać do bigosu. Gotować na małym ogniu przez około 45 minut.
- Podawać z ulubionym pieczywem, lub z ziemniakami.