Składniki:
Na 8 sztuk:
- 4 średnie marchewki
- 2 puszki ciecierzycy
- 3 łyżki solonych orzeszków ziemnych
- oliwa z oliwek BIO WM
- sól
- biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka mielonej kolendry
- łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
- duża szczypta mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki chilli
- sól do smaku
- 1 jajko
- 8 łyżek bułki tartej
- pęczek świeżej kolendry
- 3 czerwone cebule
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki cukru trzcinowego BIO WM
- oliwa z oliwek BIO WM
- sól, pieprz
- camembert BIO WM
- bułki do hamburgerów
- sałata karbowana
- ogórki korniszony
- ketchup BIO WM
- majonez
Sposób przygotowania:
Przygotować burgery z ciecierzycy:
- Marchewki obrać i pokroić na kawałki. Wyłożyć na blaszkę, skropić oliwą, oprószyć solą, wymieszać. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (ok. 30minut).
- Cebulę pokroić w kostkę, czosnek na plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, podsmażyć czosnek z cebulą na średnim ogniu, aż się zeszklą. Następnie dodać wszystkie przyprawy i podsmażyć wszystko razem przez minutę. Zdjąć z ognia.
- 3/4 ilości ciecierzycy i marchewki przełożyć do blendera. Dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem. Zmiksować wszystko na gładką pastę. Dodać pozostałą część marchewki i ciecierzycy oraz podprażone na suchej patelni orzechy. Ponownie zblendować, ale tym razem nie rozdrabniając składników całkowicie. Spróbować masę, w razie potrzeby doprawić solą.
- Do masy dodać jajko, bułkę tartą, posiekaną kolendrę i wszystko dokładnie wymieszać. Z masy uformować 8 kotletów. Na koniec obtoczyć burgery w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej i usmażyć burgery z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Przygotować konfiturę z czerwonej cebuli:
- Cebulę przekroić na pół i pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę i na niewielkim ogniu podsmażać cebulę przez około 10 minut. Po tym czasie dodać cukier trzcinowy i podsmażać do rozpuszczenia się cukru. Dodać ocet balsamiczny, sól i pieprz, chwilę podsmażać i zdjąć z ognia.
Bułki do hamburgerów przekroić na pół i podpiec chwilę w piekarniku. Spód bułki posmarować majonezem i ketchupem. Przykryć listem sałaty, na to wyłożyć gorącego burgera z ciecierzycy, plasterek camemberta, konfiturę z czerwonej cebuli i ogórki konserwowe. Serwować od razu.