- 8
- 50 minut
Składniki:
Owoce:
- 400 g jabłek
- 35 g masła Les Croises
- 1 łyżka cukru trzcinowego Demerara Teva
- 800 g mrożonych wiśni
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g migdałów Tablier Blanc
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tablier Blanc
- 1/8 łyżeczki soli
- 125 g masła Les Croises
- 50 g cukru trzcinowego Bio Village
- 2 garści płatków migdałów Tablier Blanc
Dodatkowo:
- Lody śmietankowe lub waniliowe Eskiss
Sposób przygotowania:
- Migdały zmielić na mąkę. W misce wymieszać razem: mielone migdały, mąkę, sól i proszek do pieczenia.
- Dodać kosteczki masła i rozetrzeć palcami. Dodać cukier i jeszcze przez moment wszystko porozcierać.
- Odłożyć kruszonkę.
- Przygotować owoce: jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
- W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier, a następnie jabłka. Smażyć jabłka pod przykryciem, na niedużym ogniu aż zaczną się rozpadać. Około 10-15 minut.
- Kiedy jabłka będą bardzo miękkie, zwiększyć ogień dodać wiśnie i dusić pod przykryciem około 3 minut. Następnie gotować owoce pod przykryciem jeszcze chwilę bez pokrywki.
- Owoce przełożyć do naczynia żaroodpornego. Odstawić do ostygnięcia. Ostudzone owoce przykryć kruszonką. Z wierzchu posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 190 stopni przez 30 minut.
- Podawać z lodami śmietankowymi lub waniliowymi.