Składniki:
- 250 g sera ricotta LES CROISES
- 200 g migdałów TABLIER BLANC
- 100 g cukru
- 100 g miękkiego masła LES CROISES
- 4 jajka POLSKA KURKA
- skórka i sok z jednej cytryny
- 1 laska wanilii
- płatki migdałów do dekoracji TABLIER BLANC
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Migdały zmielić na mąkę (nie mielić zbyt długo, żeby nie powstało masło migdałowe)
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić.
- W drugiej misce ubić miękkie masło z cukrem i ziarnami wanilii.
- Dodać skórkę z cytryny i żółtka, wymieszać. Dodać sok z cytryny, ponownie wymieszać.
- Następnie dodać ricottę i mąkę migdałową i dokładnie wymieszać.
- Na koniec dodać ubite wcześniej białka i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
- Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem. Przelać masę do tortownicy i delikatnie wyrównać.
- Piec 45-50 minut.
- Po upieczeniu zostawić ciasto do wystygnięcia. Kiedy będzie wystudzone wyjąć z tortownicy. Udekorować cukrem pudrem i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.