Składniki:
- 3 średniej wielkości cukinie
- oliwa z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
- 400 g wołowiny
- 1 puszka pomidorów NOTRE JARDIN
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/3 szklanki czerwonego wina
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich RUSTICA
- 2 szczypty płatków chilli
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- 1 kulka mozarelli LES CROISES
- 20 g startego sera Grana Padano LES CROISES
- Listki bazylii
Sposób przygotowania:
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Na patelnię dodać cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć na średnim ogniu kilka minut, następnie dodać drobno posiekany czosnek i smażyć 1 minutę. Dodać mięso i smażyć, rozgniatając wołowinę widelcem. Kiedy mięso będzie podsmażone zalać winem i gotować do wyparowania alkoholu. Dodać pomidory w puszce, oraz przyprawy, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, gotować 3 minuty, spróbować i w razie potrzeby doprawić.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinie przekroić na pół i łyżką wydrążyć pestki. Cukinie ułożyć na blaszce, skropić oliwą i oprószyć solą. Piec około 15 minut, żeby cukinie nieco zmiękły. Cukinie nafaszerować mięsem, przykryć kawałkami mozarelli i zapiekać 15 minut.
- Cukinie wyjąć z piekarnika posypać serem Grana Padano i udekorować listkami bazylii.