Składniki:
- 2,5 kg cebuli
- 8 łyżek masła WM
- oliwa z oliwek RUSTICA
- 1 szklanka czerwonego wina ANTOINE BARRIER
- 1/8 szklanki koncentratu pomidorowego TURINI
- 2 główki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3-4 kostki rosołowe RUSTICA
- świeży tymianek
- sól RUSTICA
- pieprz RUSTICA
- bagietka
- ser Comte LES CROISES
- mozarella LES CROISES
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
- Ściąć górę z główek czosnku, tak żeby odsłonić ząbki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą, oprószyć solą, piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
- Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki.
- W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, oraz masło. Dorzucić cebulę i podsmażać, do momentu aż cebula zacznie się karmelizować (około 15 minut). Zmniejszyć ogień i smażyć dalej na małym ogniu, około godziny, aż cebula nabierze ciemnego, głębokiego koloru.
- Po tym czasie zalać winem i gotować do czasu, aż większość płynu wyparuje.
- Dodać koncentrat pomidorowy, wycisnąć upieczony czosnek, dodać liście laurowe i gałązki tymianku.
- Z kostek bulionowych przygotować bulion, wlać do garnka, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 45 minut.
- Po tym czasie przyprawić według smaku solą i pieprzem.
- Porcję zupy przelać do naczyń żaroodpornych, na to ułożyć kawałki bagietki, posypać tartym serem oraz kawałkami mozzarelli, zapiekać w piekarniku z funkcją grilla około 3-4 minut.
- Udekorować świeżym tymiankiem.