Składniki:
- 6 jajek z wolnego wybiegu 10 szt. kl. M WIODĄCA MARKA
- 1/2 szklanki koncentratu z buraków
- 1 szklanka wody
- 2/3 szklanki octu jabłkowego RUSTICA
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego TEVA
- 1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego RUSTICA
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu RUSTICA
- 1 listek laurowy RUSTICA
- 1 łyżeczka soli RUSTICA
- 3 ogórki konserwowe RUSTICA
- 1 papryka konserwowa RUSTICA
- 3-4 łyżki majonezu RUSTICA
- 12 listków cykorii
- koperek do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupek.
- W dużym słoiku wymieszać dokładnie składniki marynaty i włożyć do niej jajka.
- Słoik zakręcić i włożyć do lodówki na 12 -godzin do 3 dni. Im dłużej jajka będą w marynacie, tym intensywniejszy kolor jajek otrzymamy.
- Po tym czasie wyjąć jajka z marynaty, umyć i przekroić na połówki.
- Ogórki i paprykę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z majonezem.
- Na każdy listek cykorii nałożyć porcję sałatki, przykryć połówką jajka i udekorować koperkiem.