Składniki:
- 1 litr bulionu drobiowego
- 4 łyżki żelatyny
- 9 dużych plastrów szynki TRADILEGE
- 2 duże jajka POLSKA KURKA
- połowa małego brokułu
- 1/2 puszki kukurydzy NOTRE JARDIN
- sól RUSTICA
- pieprz RUSTICA
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo. Obrać i przekroić na pół.
- Żelatynę namoczyć w odrobinie wody i odłożyć do napęcznienia na 5 minut.
- Gorący bulion przyprawić drobno pokrojonym czosnkiem , sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem.
- Do żelatyny dolewać stopniowo gorący bulion i mieszać do rozpuszczenia się żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę wlać do pozostałej części bulionu i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
- Brokuł podzielić na małe różyczki i gotować około 2 minut, a następnie przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć.
- Kukurydzę odsączyć na sicie.
- Na dno formy wylać kilka łyżek bulionu i wstawić do lodówki
- Następnie ułożyć połówki jajek i połowę brokułu. Zalać bulionem i odstawić do lodówki.
- Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć plasterki szynki zawinięte w ruloniki, posypać kukurydzą oraz pozostałymi różyczkami brokułu.
- Polać bulionem i odstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
- Przed podaniem naczynie z galaretką zanurzyć w gorącej wodzie na kilka minut, a następnie przyłożyć talerz, obrócić do góry dnem i wyjąć galaretkę na półmisek.
- Podawać z sokiem z cytryny.