Składniki:
- 1 szklanka migdałów TABLIER BLANC
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia TABLIER BLANC
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej TABLIER BLANC
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- 1/2 szklanki mascarpone LES CROISES
- 2 jajka POLSKA KURKA
- 2 łyżki cukru trzcinowego TEVA
- szczypta soli
- olej kokosowy BIO VILLAGE
- płatki migdałów TABLIER BLANC
- ulubione owoce
- syrop klonowy
Sposób przygotowania:
- Migdały zmielić na mąkę (nie mielić zbyt długo, żeby nie powstała pasta).
- Mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać razem. Jajka, śmietankę, mascarpone i cukier, wymieszać razem za pomocą miksera. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać.
- Patelnię posmarować delikatnie olejem kokosowym. Łyżką nakładać porcję masy na pankejki i smażyć na średnim ogniu, z każdej strony.
- Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.
- Pankejki podawać z prażonymi migdałami, ulubionymi owocami i syropem klonowym.