Składniki:
- 500 g schabu wieprzowego
- 100 g pomidorów suszonych w oliwie RUSTICA
- 100 g owczego sera LES CROISES
- 3 gałązki natki pietruszki
- 10 plasterków szynki dojrzewającej SAINT AZAY
- 2 ząbki czosnku
- 20 ml oliwy z oliwek RUSTICA
- przyprawy: kolendra, tymianek, sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
- Schab oczyścić, natrzeć solą i pieprzem, posmarować niewielką ilością oliwy, wcierając dokładnie przyprawy. Pomidory suszone drobno pokroić i przełożyć do miseczki.
- Dodać pokruszony ser owczy, drobno posiekane świeże zioła, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodać odrobinę oliwy z pomidorów i dokładnie wymieszać.
- Przyprawić świeżo mielonym pieprzem.
- Na desce rozłożyć szynkę, tak aby plastry nachodziły na siebie.
- Położyć schab, posmarować go dokładnie farszem i zawinąć szynkę wokół schabu. Dokładnie docisnąć i przełożyć na blachę do pieczenia.
- Piec około 1,5h w temperaturze 170 stopni.
- Upieczone mięso odstawić do odpoczęcia, następnie pokroić w plastry.
- Podawać z pieczonymi warzywami i sałatą.