Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 duża cebula
- oliwa z oliwek Rustica (ok. 6 łyżek)
- 3 ząbki czosnku
- 250 g pieczarek
- 1/4 łyżeczki płatków chilli
- 2 żółte papryki
- 2 cukinie
- 1 puszka pomidorów Notre Jardin
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 2 garści świeżej bazylii
- sól Rustica
- pieprz Rustica
Sposób przygotowania:
- Bakłażana, cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Pieczarki przekroić na 4, czosnek pokroić w plasterki, a cebulę drobno posiekać.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej bakłażana oraz cebulę, przyprawić solą i pieprzem, po chwili dodać czosnek i podsmażać jeszcze około minuty. Odłożyć do miski.
- W tym samym garnku podsmażyć pieczarki z płatkami chilli, odłożyć do miski z bakłażanem.
- Następnie podsmażyć cukinię z papryką. Gdyby była taka potrzeba dolać oliwy. Gdy cukinia i papryka będą już zarumienione, dodać do nich podsmażony wcześniej bakłażan i pieczarki.
- Dodać pomidory i gałązki tymianku. Dobrze wszystko wymieszać, doprowadzić do wrzenia i dusić około 15-20 minut.
- Po tym czasie zdjąć potrawę z ognia, usunąć tymianek, dodać posiekaną bazylię, w razie potrzeby doprawić do smaku.