Sałatka nicejska

  • 4
  • 45 minut
Składniki:
  • 400 g małych ziemniaków
  • Sól
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego RUSTICA
  • 4 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 250 g fasolki szparagowej mrożonej NOTRE JARDIN
  • 4 jajka 1 czerwona cebula
  • 200 g mixu sałat
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 2 puszki tuńczyka PECHE OCEAN
  • 2 garści czarnych oliwek
  • Pęczek szczypiorku

  Składniki na winegret:

  • 2 łyżki musztardy dijon RUSTICA
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu NID D'ABEILLE 4 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • Sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni
  2. Ziemniaki dokładnie wyszorować, przekroić na pół. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą, zagotować i gotować 5 minut. Po tym czasie odlać wodę, dodać 4 łyżki oliwy z oliwek, sól i czosnek granulowany. Dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłożyć równomiernie, tak, żeby ziemniaki nie nachodziły na siebie. Piec ok. 20-30 minut, aż ziemniaki staną się złociste. W czasie pieczenia obrócić kilka razy.
  3. Fasolkę szparagowe ugotować i od razu przelać zimną wodą, tak, żeby zachowała świeży kolor.
  4. Jajka ugotować. Cebulę pokroić w plasterki.  Pomidorki przekroić na pół. Szczypiorek drobno posiekać.
  5. Wszystkie składniki winegretu wymieszać razem. Doprawić do smaku.
  6. Na półmisku ułożyć mix sałat, dołożyć fasolkę, cebulę, pomidorki, oliwki, jajka, kawałki tuńczyka i upieczone ziemniaki. Posypać szczypiorkiem i polać wszystko winegretem.

Polecamy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek