- 10
- 1 godzina 10 minut
Składniki:
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka POLSKA KURKA
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia TABLIER BLANC
- 220 g mąki pszennej BIO VILLAGE
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 600 g śliwek węgierek
Składniki na kruszonkę:
- 60 g masła roztopionego WM
- 80 g mąki pszennej
- 100 g cukru WM
Dodatkowo:
- Cukier puder
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
- Proszek do pieczenia, oraz obie mąki przesiać przez sitko. Odłożyć.
- W misie miksera umieścić miękkie masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim ucierając po każdym dodaniu, tylko do połączenia się składników. Dodać suche składniki i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.
- Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki wymieszać i rozetrzeć między palcami do uzyskania kruszonki.
- Dno formy o średnicy ok. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto i wyrównać. Na ciasto wyłożyć połówki śliwek, rozcięciem do góry, jedna obok drugiej. Śliwki posypać kruszonką. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. Wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem.